a

Suvine koduapteek eeterlikest õlidest

Ma ei tea kas teil on ka nii, aga ma märkan juba mitmendat suve järjest, et meie peres on just suvi eriti “traumade” rohke aeg kus koduapteek pidevalt käeulatuses peab olema. Täitsa tüüpiline on päev nagu üleeile, kus korraga tuli tohterdada nii poega, meest kui kassi. Mees oli kännu otsa varba lõhki löönud, poeg vibu laskmises kätt vigastanud ning kass lihtsalt teise kassiga sõprust üritanud sõlmida. 

Sellistes olukordades on mu esmaseks valikuks Helicrysumi eeterlik õli ning arnika kreem. Helicrysum ehk käokuld on super kui tegemist on pindmiste haavade ning verejooksuga. Samuti on tal tugevad valuvaigistavad ning verevalumite ennetamise omadused. Kuna Helicrysumi rullikut veel müügil ei ole (aga ma tõesti loodan, et see kohe varsti tuleb) siis soovitan teha endale ise üks “esmaabi rullik” ca 10% lahjendusega. Selleks lisa 10 ml rullikpudelisse 20 tilka eeterlikku õli. Voila! Kui on mingi haav või äralöödud varvas, siis see on õli mida kasutada! 

NB! Üks hoiatus ka seoses Helicrysumiga. Nimelt kui tohterdamist vajab väga sügav haav, siis ei ole käokuld parim valik. Nimelt on tal omadus väga kiiresti pealmisi kudesid tervendada ning olen kogenud kuidas sügava haava paranemine selliselt ei toimi. Pealt kasvab kõik kiirelt kinni, aga haava sisemus on valulik. Sellise haava korral oleks mu esmane valik hoopis lavendel.

Teine õli mis suvel pidevalt käepärast peab olema on juba mainitud lavendel. Lisaks valuvaigistavatele, naha taastumist soodustavatele omadustele on ta tänu linalyl atcetati ja linalooli sisaldusele tugevalt põletiku ning bakterite vastane. Suve alguses oli vaja lavendlit tupsutada nii päikesest põlenud õlanukkidele kui otsmikule. Samuti töötas tõhusalt matkasaabastest hõõrutud villidele. Rääkimata kui mõni näpp grillile liiga lähedale satub ning põletus tekib. Sellisel juhul kindlasti kohe puhtalt lavendlit peale ning see kiire leevendus tundub endiselt igakord täieliku imena. 

Kolmandana toon välja õlide kombo lavendel-piparmünt-sidrun, kõik teada-tuntud igapäevaõlid. See kooslus töötab väga hästi ärrituste, paistetuste ning tursete korral. Näiteks mesilase hammustus, nõgese kõrvetus jne. Vähendab allergilist reaktsiooni kehas. Piparmünt on olnud abimees ka naha sügelemise korral, ning sellise kuumaga lihtsalt koos veega peale pihustatult jahutuseks. 

Sääskedest ja parmudest on sel suvel juba niipalju räägitud, aga kindlustuse mõttes veelkord – kasutage Terrashield’i segu ja kui vaja pange veel sidrunheina ning eukalüpti juurde. Ning kindlasti ikka puhtad eeterlikud õlid. Need saunaõlid, mida supermarketis müüakse võivad küll lõhnata nagu eukalüpt, aga selle taime keemilisest koostisest ja mõjust ei ole kahjuks palju purki kaasa tulnud.

Kui peletustöö ei toiminud ning peate sügelevate sääsepunnidega tegelema, siis kõige tõhusamad õlid peale määrimiseks on teepuu ja majoraan, seda tänu Terpinen-4-ol sisaldusele.

 

Puukide peletuse osas on mu senine lemmik Lemon Eucalypt. Lõhn on küll äärmiselt intensiivne, aga tundub, et puukidele meeldib see veel vähem kui mulle endale.

Kui nüüd tulla tagasi selle üleeilse olukorra juurde, siis meest ning poissi tohterdasingi Helicrysumi rullikuga. Haav puhtaks, õli peale ning üks sai veel plaastri ka kõige otsa. Teine valis õhuvannid, et haaval mõnusam oleks. Kass aga loobus õlist, leidsin ta hiljem lavendlipõõsast nuusutamas. Ilmselt leidis ise endale sobiva raviviisi ja nii ongi hästi.

PS! Alguses mainitud arnika kreem on mul pärit aastatetaguselt reisist Saksamaale.  See on imeline aluskreem kuhu paar tilka eeterlikku õli lisada. Teine kreem mida põhjana kasutan on “käsitöö” – keetsin selle kokku mesilasvahast, jojoba õlist ning sheavõist. Samuti tasub proovimist juba sobivate eeterlike õlidega rikastatud doTerra Correct-X kreem. Aitab nii ohatise kui marrastuste puhul.

 

Imelist ning traumadeta suve teile! 🙂

No Comments

Post a Comment